تحصیل در ترکیه یا ایران؟
تصمیم برای تحصیل در ایران یا کشور ترکیه بستگی به موارد مختلفی دارد از جمله موارد زیر:
موضوع تحصیلی و اعتبار مدرک صادر شده از طرف دانشگاه : اگر موضوع تحصیلی شما در یکی از دانشگاههای خاص یا برنامههای آموزشی خاصی در ایران یا کشور ترکیه وجود داشته باشد، داوطلب می تواند با در دست داشتن گزینه های بیشتر انتخاب مناسب و معقول تری انجام دهد در این میان می توان به تفاوت اعتبار مدرکی که از طرف اکثر دانشگاه های ایران و کشور ترکیه ارائه میشود توجه داشت که می تواند آینده تحصیلی و کاری داوطلب را در کشور های اروپایی تحت تاثیر قرار دهد. (دیپلم آبی)
هزینه تحصیل: هزینه تحصیل در هر دو کشور ممکن است متفاوت باشد که این هزینه در کشور ترکیه برای رشته های مختلف و دانشگاه های مختلف متفاوت خواهد بود. اگر بودجهی تحصیلی شما محدود است، انتخاب کشوری که هزینه تحصیل مناسبتری دارد میتواند منطقی باشد.البته فراموش نکنید که کشور ترکیه با توجه به معدل و شرایط مالی دانشجو بورسیههای متفاوتی را ارائه میدهد که شهریه دانشگاه، خوابگاه دانشجو، خدمات درمانی و البته هزینههای رفتوآمد دانشجو را میتواند پوشش دهد؛ اما در ایران بورسیههای قوی و قدرتمندی را حقیقتاً نمیتوانید در نظر بگیرید.
کیفیت آموزشی
برخی از دانشگاهها و برنامههای تحصیلی در هر دو کشور معتبر و با کیفیت شناخته میشوند، اما ممکن است در زمینههای خاصی یکی از کشورها برتری داشته باشد. دانشگاههای کشور ترکیه با داشتن اساتید برجسته و تجهیزات پژوهشی پیشرفته و ارتباطاتی که به صورت آزادانه هم از لحاظ تبادل دانشجو و هم تجهیزات و ... با دانشگاه های سایر کشور ها دارد ، به دانشجویان فرصتی مناسب برای یادگیری و توسعه مهارتهای خود ارائه میدهند. همچنین، استفاده از فناوریهای نوین در فرآیند آموزش، یکی دیگر از ویژگیهای بارز دانشگاههای کشور ترکیه است.
محیط زندگی و فرهنگی
محیط زندگی و فرهنگی در هر دو کشور متفاوت است، بنابراین انتخابی که با محیطی که به آن عادت دارید و یا به آن علاقهمندید، همخوانی داشته باشد، میتواند بهترین گزینه باشد.
البته می توان به این موضوع اشاره کرد که کشور ترکیه با توجه به قرابت های فرهنگی و اقتصادی با ایران و سهولت رفت و آمد (عدم نیاز به ویزا) در بین کشور هایی که امکان مهاجرت از ایران به آنها وجود دارد می تواند انتخاب مناسبی باشد.
شرایط پذیرش دانشگاه های ایران و ترکیه
کنکور در ایران و آزمون YÖS TR- هر دو برای ورود به دانشگاهها استفاده میشود، اما دارای تفاوتهای مهمی هستند.
کنکور ایران برای داوطلبان داخل کشور ایران می باشد در حالی که YÖS TR-،کنکور ترکیه برای داوطلبان خارج از کشور ترکیه بوده و دانشگاه های ترکیه از طریق این آزمون اقدام به پذیرش دانشجوی خارجی می نماید همچنین سازمان (Yüksek Öğretim Kurulu) YÖK ظرفیت جداگانه ای برای این آزمون در نظر گرفته که این سهمیه تاثیرگذار به داوطلب کمک می کند که بدون اینکه با داوطلبان خود کشور ترکیه وارد رقابت شود شانس قبولی بیشتری در رشته دلخواه خود داشته باشد.
برای ورود به دانشگاه های ایران و دانشگاه های دولتی ترکیه شرکت در آزمون ورودی الزامی می باشد. سطح دشواری کنکور ایران به مراتب سخت تر از کنکور ترکیه (TR-YÖS) می باشد ، همچنین سوابق تحصیلی در کنکور و قبولی از دانشگاه های ایران نقش به سزایی ایفا میکند حتی ممکن است داوطلبانی که سوابق تحصیلی آنها خوب نیست با کسب تراز علمی خوب هم نتوانند در رشته دلخواه خود تحصیل کنند.
در ایران سازمانی که متولی برگزاری کنکور است سازمان سنجش و آموزش کشور می باشد . سازمان سنجش بهصورت مستقیم تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار دارد. درواقع وزارت علوم خطمشیهای اصلی برگزاری کنکور را تعیین میکند که شامل دروس، سوالات، تاریخ و شکل نهایی برگزاری امتحان میشود.
آزمون TR-YÖS جهت پذیرش دانشجویان خارجی برای ورود به دانشگاههای دولتی و گاها دانشگاه های خصوصی ترکیه برگزار میشود. سازمانی که متولی برگزاری TR-YÖS است، سازمان ÖSYM(Ölçme Seçme Ve Yerleştirme Merkezi) نام دارد . این سازمان به صورت مستقیم تحت نظارت سازمان YOK قرار دارد . تفاوتی که می توان به آن اشاره کرد این است که فرآیند اخذ پذیرش در ایران تحت نظر سازمان سنجش انجام